Historische binnenstad Paramaribo

City of Paramaribo. (werelderfgoed)
Lijst van monumenten in Paramaribo
GISSAT Monumenten in Paramaribo
Architectuur en bouwcultuur in Suriname

De historische binnenstad van Paramaribo is het oudste gedeelte van het centrum van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en maakt deel uit van het ressort Centrum.

Vanwege de overwegend in hout opgetrokken gebouwen uit de koloniale tijd staat de binnenstad bekend als “De Houten Stad“. Sinds juli 2002 staat de historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Begrenzing

De historische binnenstad wordt in het noorden begrensd door de Rooseveltkade en de Sommelsdijckse Kreek, in het westen door de TourtonnelaanKlipstenenstraat en Heiligenweg en in het zuiden en oosten door de Waterkant langs de oever van de Surinamerivier.

Straten

Belangrijke straten in de oude kern zijn de Gravenstraat (nu de Henck Arronstraat), de Keizerstraat, de Heerenstraat, de Waterkant en het Gouvernementsplein (nu: Onafhankelijkheidsplein).

Bezienswaardigheden

De Sint Petrus en Paulus Kathedraal, het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika, met het graf van Peerke Donders, een zalig verklaarde Nederlandse geestelijke.

Fort Zeelandia, voormalig Engels en Nederlands fort en voormalig hoofdkwartier en gevangenis ten tijde van het militaire regime van Desi Bouterse.

Het Onafhankelijkheidsplein met ondere meer de De Nationale Assemblée, het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Justitie en Politie en het Presidentieel paleis met daarachter de Palmentuin.

Net buiten de historische binnenstad, maar nog in het centrum, staan in de Keizerstraat de Moskee Keizerstraat en Synagoge Neve Shalom naast elkaar.