Div. of J.S.Mungra & CO C.V.

Indian American  Film Distributors

A tribute to the INDIAN Classical cinema’s most beautiful Actresses of the Golden era!

film pagina

Deze WEB-post  is mede op initiatief van de heer Prim Girjasingh en Asha Mungra tot stand gekomen. Aan wie onze hartelijke dank!.

Indian American Film Distributors is een van de eerste importeurs (in de jaren 1953 film CHANDRALEKHA-1948) geweest voor 35 mm filmen in Suriname en West Indies (Guyana en Trinidad). De oprichter was  Mr.Harrypersad Mungra die onder importvergunning van J.S.Mungra & CO als distributeur optrad. De eerste filmen werden getoond in Theater Thalia. In later stadium werden de premiere’s en vaste voorstellingen in Theater LUXOR, daarna Cinema JASODRA en later theater Empire vertoond in Paramaribo. Bij de grotere BOX-Office filmen werden eveneens voorstellingen en premiere’s in theater de PAARL en enkele overige theaters vertoond. In de distrikten werdt gebruik gemaakt van de plaatselijke bioscopen : cinema Sabitri in Pad van Wanica, cinema te Lelydorp, cinema Boxel te Paranam, cinema Ansoe in Meerzorg etc. Niet alleen in Suriname maar OOK in de West Indies (Guyana en Trinidad) was Indian American Film Distrbutors de EERSTE distributeur van Indiaase filmen.  Na 1969 kwamen er andere distributeurs o.a. India Overseas NV met als vertegenwoordiger de heer J.Lachmon.  Gebruik is hier gemaakt van correspondenties vanaf mei 1967.  Na een felle brand in april 1967 is het voorgaande vernietigd. Alleen de film-kluis met water-bazuin was bespaard gebleven. Slechts enkele filmen waren beschadigd.  

Na de brand in april 1967 moest opnieuw aan Deviezen-Commissie vergunning aangevraagd worden als Distributeur van 35 mm bioscoopfilmen in de WEST-INDIES (Guyana, Trinidad etc.)

Na de brand in april 1967  wederom door Deviezen-Commissie vergunning verleend als Exporteur/ Distributeur van 35 mm bioscoopfilmen in de WEST-INDIES (Guyana, Trinidad etc.)

Na de brand in april 1967  wederom door Min. Economische zaken  vergunning verleend als Importeur

 

Aanvraagformulier  import van bioscoopfilm  35mm genaamd MOHINIE AUR HAAGA en EK ……..

Na de brand in april 1967  wederom door Min. Binnenlandse zaken  vergunning-resolutie  verleend als Importeur bioscoopfilms, Hindo-staanse muziek instrumenten , grammo-foonplaten, wierook, versiersels, boeken, tijdschriften (filmfare) en ruwe maalstenen  

Correspondentie in die tijd middels briefwisseling vanuit India -BOMBAY via New York naar Dutch West Indies -SURINAME by AIR MAIL

Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis CHANDRA BROTHERS

Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis FIDAI CORPORATION

Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis SUDARSHAN CHITRA

Correspondentie vanuit India -MADRAS filmhuis UNION FILMS motion pictures

Correspondentie vanuit Pakistan Karachi filmhuis RIZWAN TRADERS film distributors

Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis EXPORTERS & FINANCERS

Correspondentie met aanbod  van diverse nieuwe filmen .  Niet alleen filmen werd door IAFD (Inter American Film Distr ) naar Suriname gehaald. Ook werden er enkele malen artiesten (zangers en dansers incl muziekanten) naar de West Indies -SURINAME en naar Nederland (Den Haag 1969-1973) gehaald.

Filmen werden aan Distributeurs niet verkocht maar middels ” licentie”  verleend voor een aantal jaren (verschillend) voor een bepaald Regio.

Dit wordt door de Filmhuizen en hun Exporteurs heel goed in de gaten gehouden. Zie hier rechts voor de filmen Jhoola en Phoolon ki sej.

Door connectie’s in de Film wereld kreeg IAFD heel wat handels aanbiedingen vanuit India, Singapore en Afrika 

Business proposals SK SALES CORPORATION -DELHI

Business proposals SHANTILAL MENTA Addis Ababa (Ethiopia)

Business proposals SHANTILAL MENTA Addis Ababa (Ethiopia)

BOX office Report

Brievenhoofd Ind.Am.Film Distr.

Financial Report

Indian American Film Distributors

Filmlijst omstreeks 1968

 (uitgezonderd filmen waarvan de licentie reeds vervallen waren) 

Theater THALIA  tweede helft 19de eeuw

Theater THALIA  

Theater THALIA  omstreeks 1900 

Theater EMPIRE, Rust en Vredenstraat

Cinema Jasodra kleine Saramaccastraat 19

Cinema Jasodra kleine Saramaccastraat 19

Theater BELLEVUE , Dominestraat

Theater STAR, Zwartenhovenbrugstraat/Nassylaan

Theater TOWER, Heerenstraat

Theater Ansoe op Commewijne

Suriname is nu ons land 1873

Theater Ansoe op Commewijne

Suit Wanicastraat

TBL cinema Hermitagemall