Div. of J.S.Mungra & CO C.V.
Indian American Film Distributors
A tribute to the INDIAN Classical cinema’s most beautiful Actresses of the Golden era!
Deze WEB-post is mede op initiatief van de heer Prim Girjasingh en Asha Mungra tot stand gekomen. Aan wie onze hartelijke dank!.
Indian American Film Distributors is een van de eerste importeurs (in de jaren 1953 film CHANDRALEKHA-1948) geweest voor 35 mm filmen in Suriname en West Indies (Guyana en Trinidad). De oprichter was Mr.Harrypersad Mungra die onder importvergunning van J.S.Mungra & CO als distributeur optrad. De eerste filmen werden getoond in Theater Thalia. In later stadium werden de premiere’s en vaste voorstellingen in Theater LUXOR, daarna Cinema JASODRA en later theater Empire vertoond in Paramaribo. Bij de grotere BOX-Office filmen werden eveneens voorstellingen en premiere’s in theater de PAARL en enkele overige theaters vertoond. In de distrikten werdt gebruik gemaakt van de plaatselijke bioscopen : cinema Sabitri in Pad van Wanica, cinema te Lelydorp, cinema Boxel te Paranam, cinema Ansoe in Meerzorg etc. Niet alleen in Suriname maar OOK in de West Indies (Guyana en Trinidad) was Indian American Film Distrbutors de EERSTE distributeur van Indiaase filmen. Na 1969 kwamen er andere distributeurs o.a. India Overseas NV met als vertegenwoordiger de heer J.Lachmon. Gebruik is hier gemaakt van correspondenties vanaf mei 1967. Na een felle brand in april 1967 is het voorgaande vernietigd. Alleen de film-kluis met water-bazuin was bespaard gebleven. Slechts enkele filmen waren beschadigd.
Na de brand in april 1967 moest opnieuw aan Deviezen-Commissie vergunning aangevraagd worden als Distributeur van 35 mm bioscoopfilmen in de WEST-INDIES (Guyana, Trinidad etc.)
Na de brand in april 1967 wederom door Deviezen-Commissie vergunning verleend als Exporteur/ Distributeur van 35 mm bioscoopfilmen in de WEST-INDIES (Guyana, Trinidad etc.)
Na de brand in april 1967 wederom door Min. Economische zaken vergunning verleend als Importeur
Aanvraagformulier import van bioscoopfilm 35mm genaamd MOHINIE AUR HAAGA en EK ……..
Na de brand in april 1967 wederom door Min. Binnenlandse zaken vergunning-resolutie verleend als Importeur bioscoopfilms, Hindo-staanse muziek instrumenten , grammo-foonplaten, wierook, versiersels, boeken, tijdschriften (filmfare) en ruwe maalstenen
Correspondentie in die tijd middels briefwisseling vanuit India -BOMBAY via New York naar Dutch West Indies -SURINAME by AIR MAIL
Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis CHANDRA BROTHERS
Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis FIDAI CORPORATION
Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis SUDARSHAN CHITRA
Correspondentie vanuit India -MADRAS filmhuis UNION FILMS motion pictures
Correspondentie vanuit Pakistan Karachi filmhuis RIZWAN TRADERS film distributors
Correspondentie vanuit India -BOMBAY filmhuis EXPORTERS & FINANCERS
Correspondentie met aanbod van diverse nieuwe filmen . Niet alleen filmen werd door IAFD (Inter American Film Distr ) naar Suriname gehaald. Ook werden er enkele malen artiesten (zangers en dansers incl muziekanten) naar de West Indies -SURINAME en naar Nederland (Den Haag 1969-1973) gehaald.
Filmen werden aan Distributeurs niet verkocht maar middels ” licentie” verleend voor een aantal jaren (verschillend) voor een bepaald Regio.
Dit wordt door de Filmhuizen en hun Exporteurs heel goed in de gaten gehouden. Zie hier rechts voor de filmen Jhoola en Phoolon ki sej.
Door connectie’s in de Film wereld kreeg IAFD heel wat handels aanbiedingen vanuit India, Singapore en Afrika
Business proposals SK SALES CORPORATION -DELHI
Business proposals SHANTILAL MENTA Addis Ababa (Ethiopia)
Business proposals SHANTILAL MENTA Addis Ababa (Ethiopia)
BOX office Report
Brievenhoofd Ind.Am.Film Distr.
Financial Report
Indian American Film Distributors
Filmlijst omstreeks 1968
(uitgezonderd filmen waarvan de licentie reeds vervallen waren)
De stadsarchitect van Paramaribo, Johan August Voigt, maakte het ontwerp voor de nieuwe schouwburg. Het was begin 1840 gereed. De zaal bood toen plaats aan 700 personen. De eerste bioscoopvoorstellingen in Suriname vonden plaats omstreeks 1910. Even begrijpelijk is het, dat het bioscoopbedrijf onder dezelfde Amerikaanse invloed tijdens de oorlogsjaren een bloeiperiode doormaakte. Het was omstreeks 1950 dat ook een begin gemaakt werd met regelmatige vertoning van films in de Districten. De incidentele vertoning van Hindostaanse films werd pas aan het begin van de vijftiger jaren ondernomen en hun succes bleek zo groot, dat ze tegen het eind van datzelfde decennium al avond-aan-avond werden vertoond. Thans zijn er alleen al in Paramaribo drie bioscopen die zich nagenoeg uitsluitend met het afdraaien van Hindostaanse geluidsfilms – Aziatische versies van gewoonlijk de meest abjecte Hollywood-dramatiek en ‘esthetiek’ – bezig houden. En enkele van deze en de andere bioscopen doen nu bovendien meer hun best om tegemoet te komen aan het welbekende ideaal van ‘the poor man’s dream palace’.
Theater THALIA tweede helft 19de eeuw
Theater THALIA
Theater THALIA omstreeks 1900
Suriname is nu ons land 1873